02 – Carrer Major

El carrer Major és el carrer que articula el Barri Vell, comença a la Plaça de l’Església, donant la volta a l’església, l’antic priorat i la seva sagrera, arribant fins el Portal de Dalt, que donava a les Eres.

Juntament amb el carrer dels Quadres (antigament carrer dels Còdols) ens dóna l’estructura de vila closa tan característica del Barri Vell.

El carrer Major tenia tres ramals, l’actual carrer del Call, el Corronet i un tercer desaparegut, que connectava el carrer Major amb la Plaça de l’Església i el carrer dels Còdols.

El carrer Major durant molt anys ha estat el carrer principal de la Vila, ja que disposava dels comerços i establiments més importants del poble: botigues de comestibles, la farmàcia, el forn, la botiga de mobles, botigues de roba, carnisseries, cansaladeries. Fins i tot, va acollir la primera oficina fora de Vilafranca de la Caixa d’Estalvis del Penedès inaugurada l’any 1949.

També hi trobem les cases d’algunes de les famílies més importants de la vila, com Ca l’Olivella, Cal Casa Gran, Cal Jeroni Mestre, el Casal dels Marquesos de Llió, així com la Rectoria.

Simulació de la disposició dels antics establiments al carrer Major i el carrer del Call, a meitats dels segle XX.

Intervenció feta per l’artista David Ribas en motiu del Mitjó 2016, Mostra de Titelles de Riudebitlles, que té lloc al mes de juliol. Foto cedida per David Ribas.

Fotografia del carrer Major en aquest mateix indret, l’any 1969.

 

Inauguració de la primera sucursal de la desapareguda Caixa Penedès, el 7 d’agost de 1949.